Impulsen for å innføre regelen DNSH er ønsket om å redusere menneskets innvirkning på miljøet. Hvilke prosjekter vurderes i henhold til DNSH-prinsippet? Hvorfor er modulbygging et svar på de stadig strengere kravene som stilles til byggeprosjekter?
DNSH er en forkortelse for uttrykket “Do No Significant Harm”, som oversettes til “Ikke forårsake betydelig skade”. Regelen DNSH gjelder ulike økonomiske aktiviteter, inkludert byggeprosjekter. Den forutsetter at investeringene skal gjennomføres på en måte som både lindrer klimaendringer (eller bidrar til tilpasning til klimaendringer) og beskytter miljøet (f.eks. ved å hindre forurensning av vann, luft og jord eller beskytte og gjenopprette biologisk mangfold).
DNSH gjelder for alle seks miljømålene fastsatt i forordning 2020/852, og ikke bare generelle miljøspørsmål. Dette inkluderer også spesifikke tekniske kriterier for hver investering.
Man kan også svare på spørsmålet om hva DNSH-regelen er på en annen måte – det er en utfordring for byggebransjen. Når et byggeprosjekt skal finansieres med EU-midler, må designere og entreprenører ta hensyn til kriteriene som er angitt i Europaparlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/852 fra 18. juni 2020. Som et resultat kreves en helhetlig vurdering av investeringen og et svar på spørsmålet om hvordan den påvirker miljøet.
DNSH-regelen gjelder ikke tilfeldig byggebransjen – det antas at denne markedssektoren står for omtrent 40 % av verdens CO2-utslipp. Dette er imidlertid ikke alt – byggebransjen er også ansvarlig for:
Ikke alle bygninger som tas i bruk, er utstyrt med energieffektive løsninger, noe som også påvirker vedlikeholdskostnadene. Alt dette betyr at det fortsatt er stort potensial for å redusere ressursbruken i byggebransjen. DNSH-prinsippet hjelper til med å ta hensyn til miljømessige og sosiale kostnader i prosjektets forberedelsesfase. Samtidig gjør de spesifikke kriteriene det betydelig lettere å vurdere investeringen og svare på spørsmålet om den passer inn i bærekraftig bygging..
For å avgjøre om en investering oppfyller DNSH-prinsippene, må den vurderes. Denne prosessen deles inn i to deler – en innledende vurdering (den såkalte screening) og en teknisk vurdering (detaljert vurdering). Det er viktig å merke seg at DNSH-prinsippet ikke bare gjelder i planleggingsfasen – det gjelder på alle stadier av investeringen, inkludert under gjennomføringen og deretter i regnskapsføringen. Hvordan fungerer dette i praksis?
DNSH-regelen krever at man først svarer på spørsmålet om det planlagte byggeprosjektet vil ha negativ innvirkning på noen av de miljømålene som er nevnt i forordningen. Hvis det er tilfelle, vil en mer detaljert vurdering være nødvendig, det vil si en teknisk vurdering. Denne vurderingen gjøres med hensyn til det spesifikke miljømålet. I forordningen er seks mål nevnt – de er:
Å gjennomføre en teknisk vurdering krever at man setter seg inn i innholdet i et tilleggforordning som fastsetter tekniske kvalifikasjonskriterier – det er Delegert Forordning (EU) 2021/2139 fra 4. juni 2021. Hvis byggeprosjektet oppfyller DNSH-prinsippene, vil investoren ha mulighet til å motta støtte, for eksempel fra KPO..
La oss anta at en investor planlegger å bygge en ny bygning. En slik bygning er ikke nøytral når det gjelder vannressurser og har også innvirkning på luftforurensning. Derfor er det nødvendig å gjennomføre en teknisk vurdering, i hvert fall på disse to punktene. Hvordan skjer dette i praksis? Her er eksempler på DNSH::
Hvordan passer modulbygging gjennom Unihouse inn i DNSH-prinsippene? Modulære leilighetsbygg og offentlige bygninger er laget av moduler der produksjonen bruker tre – et materiale som kan resirkuleres. Modulbygg har også lavt energibehov, og byggeprosessen er forkortet, noe som gjør det mulig å overholde tidsfrister for prosjektet..
ul. Rejonowa 5, 17-100 Bielsk Podlaski