Under den 9. utgaven av Kongressen Perły Samorządu i Toruń deltok Kamil Kowalczyk, styremedlem i Unihouse, i panelet «Utvikling av regioner og lokale fellesskap – penger til kommunene: tid for opphopning og nødvendige justeringer?». Sammen med representanter fra kommuner, akademia og administrasjon diskuterte han finansieringsperioden 2021–2027, bruken av midler fra den Nasjonale Gjenopprettingsplanen (KPO) og endringer som planlegges av departementet for fond.
Panelet inkluderte blant annet:
Ewa Szeluga, økonomisjef i Ciechanów
dr hab. Jacek Sierak, professor ved SGH, leder for Institutt for økonomi og finans i lokale myndigheter ved SGH
Grzegorz Kubalski, viseadministrerende direktør, Forbundet for polske distrikter
Tomasz Zygnarowski, borgermester i Wąbrzeźno
Adrian Łuckiewicz, borgermester i Wasilków
Robert Dzierzgwa, direktør for avdeling for offentlig-private partnerskap, Departementet for Fond og Regionalpolitikk
Joanna Pieńczykowska, samtalens moderator, journalist i Dziennik Gazeta Prawna
Kamil Kowalczyk understreket at tempo og forutsigbarhet er avgjørende forventninger fra investorer i dag. Prefabrikasjon gir kommunene et reelt verktøy for å møte disse forventningene.
Kongressen Perły Samorządu er en av de viktigste begivenhetene for lokale myndigheter, statlige representanter, næringsliv og akademia i Polen. Det er et sted for faglige diskusjoner om utfordringer, finansiering og kommunale investeringer, samt en mulighet for erfaringsutveksling og etablering av samarbeid.
I en samtale med redaksjonen i Dziennik Gazeta Prawna under kongressen påpekte Kamil Kowalczyk at EU-midler, spesielt fra KPO, klart definerer prioriteringene:
«Det grunnleggende elementet som stimulerer veksten av grønne investeringer i kommunene, spesielt innen boligsektoren, er midlene fra KPO, hvor EUs taksonomikrav og DNSH-regelen er direkte inkludert. Dette betyr at dersom en kommune ønsker å oppnå høyere tilskudd, enten alene eller gjennom et selskap som bygger slike objekter, må den oppfylle kravene fra denne regelen – først og fremst må man ikke gjøre skade, man må bygge energieffektive bygninger og sikre biologisk mangfold, noe som også er knyttet til tomtene som brukes til slike formål. Man må naturligvis velge metoder som reduserer miljøpåvirkningen, reduserer byggeutslipp, begrenser vannforbruket og gir mulighet for tilpasning til klimaendringer.»
I denne sammenhengen er modulbygging den optimale løsningen – den muliggjør rask og effektiv implementering av de nye kravene, samtidig som den sikrer kvalitetskontroll og stabile byggekostnader.
Effektivitet, økonomi og økologi – det er på disse fundamentene Unihouse bygger sine prosjekter.
Det fullstendige intervjuet er tilgjengelig på Gazeta Prawna sin nettside:
Budownictwo modułowe kluczem do unijnych funduszy i zielonej przyszłości - GazetaPrawna.pl
Bilder fra kongressen:
https://www.gazetaprawna.pl/konferencje/perlysamorzadu2025/galeria.html
ul. Rejonowa 5, 17-100 Bielsk Podlaski